Scones Recept: rozijn met een vleugje sinaasappel

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een high tea; scones. Het ligt tussen een broodje en een gebakje in en wordt vaak geserveerd met jam en mascarpone of clotted cream (dikke room). Ook de scone komt vanuit de Engelse afternoon tea en wordt vaak gegeten als vier-uurtje. 

Er zijn een hoop verschillende variaties van scones; fruit, kaas of noten, niks is te gek. De scones in dit recept zijn gevuld met een goede mix van hartige rozijnen en frisse sinaasappel.

Hoe je deze overheerlijke scones moet bereiden lees je hieronder!

De bereidingstijd is 15 minuten en de baktijd is 20 minuten.

Ingrediënten

500 gram zelfrijzend bakmeel
120 gram zachte boter
80 gram rozijnen
50 gram suiker
300 gram volle melk
1 sinaasappel
1 eidooier

Stap 1

Pers de sinaasappel en doe het sap bij de rozijnen om ze daarin te laten weken. Dit kan zo blijven staan tot de stap dat de rozijnen weer nodig zijn.

Gooi de schil van de sinaasappel nog niet weg, die wordt nog gebruikt in een latere stap.

Verwarm de oven vast voor op 200 graden.

Stap 2

Gooi al het bloem in een grote kom samen met de boter. Kneed dit daarna tot het kleine kruimels worden. Je kan eventueel handschoenen aandoen.

Doe de melk en de suiker erbij en gebruik een spatel om het door elkaar te scheppen. Het wordt nu een plakkerig deeg.

Schaaf wat kleine stukjes van de sinaasappelschil af en doe deze bij het deeg. Giet de rozijnen af en doe de rozijnen ook bij het deeg. Kneed alles door elkaar zodat het goed verdeeld is.

Stap 3

Rol het deeg uit op een ondergrond met een flinke laag bloem eronder anders blijft het deeg plakken. Verdeel het deeg tot een dikte van ongeveer 2 cm. Pak een rond glas of een ronde koekjesvorm en maak hiermee rondjes uit het deeg. *Tip: doe het glas of de koekjesvorm eerst in de bloem zodat het daar niet aan blijft plakken. 

Verdeel daarna alle deegrondjes op een bakplaat met bakpapier eronder. 

Voor een goudbruine kleur, splits een ei en gebruik het eigeel. Mix het met een beetje water en klop het wat op. Verdeel het daarna over de scones.

Daarna kunnen de scones de oven in voor 20 minuten op 200 graden. 

Foto’s: D&J’s Homemade High Tea

Bron recept: Tiense Suiker

Heb je vragen of opmerkingen over dit recept? Dan horen wij dat graag! U kunt ons mailen op djhightea@gmail.com of bereiken via een van onze social media kanalen.